Μη διαδεδομένα φυτά: Οζόθαμνος

        

       Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Ozothamnus Diosmifolius και ανήκει στην οικογένεια Asteraceae που ανήκουν και οι Μαργαρίτες. Το όνομά του προκύπτει από τις Ελληνικές λέξεις ‘’Όζω’’ και ‘’θάμνος’’ (θάμνος που μυρίζει). Κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Αυστραλία και το γένος περιλαμβάνει 53 είδη.

       Πρόκειται για ένα μικρό ορθόκλαδο θάμνο που δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο . Τα φύλλα του είναι επιμήκη περίπου 15 χιλιοστών , σκούρου πράσινου χρώματος και μυρίζουν σαν δυόσμο ή σαν δεντρολίβανο . Τα μικρά λουλούδια του  , χρώματος ροζ ή λευκού , φύονται σε ταξιανθίες των 30-100 , στις άκρες των ετήσιων βλαστών , από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.

       Ο Οζόθαμνος καλλιεργείται ευρέως για τα κομμένα λουλούδια του που διαρκούν πολύ. Στον κήπο ή στο μπαλκόνι θα προτιμήσουμε ηλιόλουστες θέσεις , αν και μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς και σε ημισκιερά σημεία. Αντέχει σε μέτριο ψύχος , και προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Ένα δραστικό ετήσιο κλάδεμα και μικρότερα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης , απαιτούνται για να διατηρείται σαν θάμνος συμπαγής και πυκνός.

       Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους που βλαστάνουν χωρίς προβλάστηση . Επίσης με μοσχεύματα ώριμης φετινής βλάστησης  που ριζοβολούν εύκολα και μας δίνουν σίγουρα ολόιδια φυτά.