Μη διαδεδομένα φυτά: Ανισοδοντέα

        

       Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Anisodontea capensis και ανήκει στην οικογένεια Malvaceae  στην οποία ανήκει και το κοινό γεράνι. Κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και είναι προϊόν διασταύρωσης.

       Η Ανισοδοντέα είναι ένας αειθαλής θάμνος που φτάνει τα 80-90 εκ. σε ύψος και τα 60 εκ σε φάρδος. Έχει ισχνούς ορθόκλαδους βλαστούς πράσινου ή μωβ χρώματος καλυμμένους από τριχίδια . Τα φύλλα του είναι πράσινα , χνουδωτά , επιμήκη , τρίλοβα και φύονται εναλλάξ του βλαστού. Τα λουλούδια του μοιάζουν με του Ιβίσκου αλλά δεν ξεπερνούν τα 3-4 εκατοστά. Έχουν βαθύ ροζ χρώμα με μωβ κέντρο , πέντε πέταλα και σχήμα καμπανοειδές.

       Ανθίζει έντονα από τις αρχές της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα ή και όλο το έτος σε θερμές περιοχές. Κλαδεύεται στην κορυφή τακτικά για να διατηρείται πυκνό. Είναι ξηροθερμικό φυτό και αφού εγκατασταθεί και ριζώσει επαρκώς μετά τον πρώτο χρόνο , αντέχει αρκετά την ξηρασία. Καλύτερα αποτελέσματα όμως θα έχουμε , ειδικά όταν είναι σε γλάστρα , δίνοντάς του μέτριες ποσότητες νερού και πάντα στην ρίζα και όχι στο φύλλωμα. Λιπαίνουμε με συνηθισμένους ρυθμούς ειδικά την περίοδο της άνθησης. Πολλαπλασιάζεται  με μοσχεύματα.

       Προτείνεται η φύτευση σε απολύτως ηλιαζόμενα σημεία του κήπου κατά ομάδες ή και μεμονωμένα σε πολύ καλά στραγγιζόμενα αμμώδη ή αμμοπηλώδη εδάφη. Δεν έχει καμιά ιδιαίτερη απαίτηση σε Ph.