Καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι μας.

  Τα μανιτάρια pleurotus είναι πολύ κοινά και διαδεδομένα λόγω του ότι είναι πεντανόστιμα. Εκτός από αυτοφυή σε υγρά και δροσερά δάση από φυλλοβόλα δέντρα , καλλιεργούνται συστηματικά λόγω της ζήτησης που έχουν .
  Τώρα πια είναι εύκολο να τα καλλιεργήσουμε και στο σπίτι μας .
  Προμηθευόμαστε ένα έτοιμο block καλλιέργειας (στο κατάστημά μας θα βρείτε blocks των 17 κιλών ,περίπου 60 λίτρων, της εταιρείας Δίρφυς) ,και το τοποθετούμε σε μέρος σκιερό , δροσερό και απάνεμο αλλά επαρκώς αεριζόμενο . Δεν το μετακινούμε και φροντίζουμε μόνο να ελέγχουμε να μην στεγνώσει προσθέτοντας λίγο νερό αν είναι απαραίτητο είτε από τις τρύπες ,είτε ψεκάζοντας το block αραιά. Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσουμε το block επάνω σε κάποιο χοντρό πανί ή αφρώδες υλικό το οποίο θα διατηρούμε πάντα βρεγμένο.Τοποθετούμε την μια από τις δυο μεγάλες πλευρές , αυτή που δεν έχει τρύπες κάτω.
  Αυτό ήταν . Σε 10-15 ημέρες ξεκινάμε να κόβουμε και να τρώμε ολόφρεσκα, υγιεινά , ζουμερά και πεντανόστιμα pleurotus καλλιεργημένα από εμάς στο σπίτι μας. Εάν δούμε μια αποικία να αρχίζει να αναπτύσσεται σε σημείο που δεν έχει τρύπα σκίζουμε το πλαστικό τοπικά. Όταν έχουν πάρει κατάλληλο μέγεθος τραβάμε και ξεριζώνουμε ολόκληρη την αποικία .
  Επειδή δεν προστίθεται κανένα φάρμακο ή λίπασμα γιατί το μανιτάρι δεν είναι φυτό , εύκολα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για απολύτως φυσικό προϊόν τόσο αγνό όσο το αυτοφυές στο δάσος .
  Τα blocks καλλιέργειας μανιταριών είναι μπάλες από άχυρο εμβολιασμένο με το μυκήλιο  σε πλαστικό περίβλημα με κατάλληλες τρύπες για την ανάπτυξη του μανιταριού. Έχουν ήδη επωάσει για 15 περίπου ημέρες  και τα προμηθεύεστε πάντα στο κατάλληλο στάδιο .Μπορούμε να πάρουμε 2-3 χέρια με απόσταση 10-15 ημερών μεταξύ τους και συνολική παραγωγή 7-10 κιλά ρεαλιστικά.
  Για μέγιστη παραγωγή η ιδανική θερμοκρασία είναι 10-17 βαθμοί Κελσίου γι αυτό και τα blocks είναι διαθέσιμα από μέσα Οκτωβρίου έως τέλη Μαρτίου . Μπορείτε να παράγετε τα δικά σας μανιτάρια ακόμα και σε κλειστό χώρο αρκεί να είναι δροσερός και να έχει φωτισμό έστω και τεχνητό για τουλάχιστον  7 ώρες  ημερησίως.
   

  Καλή σας όρεξη!!!