Βασική φυτοπροστασία στον κήπο μας
     Η καλύτερη φυτοπροστασία είτε πρόκειται για ένα καλλωπιστικό φυτό, είτε για το μπαλκόνι μας που έχει περισσότερα του ενός φυτού ,είτε για το σύνολο του κήπου μας είναι η πρόληψη.

     Στα πλαίσια της πρόληψης κάποιος που ασχολείτε με τα φυτά του αρκεί να είναι λίγο παρατηρητικός. Έτσι στις αρχές της άνοιξης με την πρώτη εμφάνιση των φρέσκων φύλλων και βλασταριών παρατηρούμε μήπως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ανεπιθύμητοι επισκέπτες (έντομα ) πού προσελκύονται εκείνη την περίοδο από την νεαρή βλάστηση.

     Αν δούμε έγκαιρα το φαινόμενο μπορούμε να το καταπολεμήσουμε με έναν ελαφρύ και ήπιο ψεκασμό με θερινό πολτό, καθώς και με έλαια  αλάτων καλίου (Κ) που αποτελούν σκευάσματα πολύ πιο ήπια από ένα εντομοκτόνο πυρεθρινοειδές ή οργανοφωσφορικό.

     Μικρός πληθυσμός εντόμων επίσης μπορεί να καταπολεμηθεί και με μηχανικό τρόπο αν το επιτρέπει η φυσιολογία του φυτού δηλαδή με φυσική απομάκρυνση ή σκούπισμα με πανί.

     Σχετικά με αρκετούς μύκητες της άνοιξης όπως το γνωστό στάχτωμα της τριανταφυλλιάς (Ωίδιο) μπορούμε αρχικά να μην δημιουργούμε τις συνθήκες που το ευνοούν ( υγρασία στο φύλλωμα κατά την διάρκεια ηλιοφάνειας ) και αν εμφανιστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύασμα με συστατικό τον χαλκο (Cu) και το θέιο (S) που είναι επίσης φθηνά και ήπια σκευάσματα.

     Τέλος πριν από όλα και πάνω από όλα πρέπει να κάνουμε αρχικά σωστή επιλογή υγιούς φυτού ,με ζωηρό και πράσινο φύλλωμα και εύρωστο ριζικό σύστημα. Ή σωστή επιλογή φυτών σε συνδυασμό με την πρόληψη μειώνει αισθητά την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα με παθογόνα ώστε να χρειαζόμαστε ειδικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.