Η Φροντίδα των κωνοφόρων
     
     Ιδιαίτερης επίσης αξίας ιδίως για τους κήπους μας έχουν τα πολύ γνωστά σε όλους κωνοφόρα ή αλλιώς τα φυτά της κατηγορίας των πευκοειδών, ελατοειδών και κυπαρισσοειδών.
   
     Πρόκειται για φυτά ποικίλης ανάπτυξης , πολλές φορές μεγάλης χρηματικής αξίας , ιδιαίτερης αισθητικής αξίας και μεγάλης αντοχής στους παγετούς. Ωστόσο υπάρχουν και εδώ κίνδυνοι που άμα δεν προσεχτούν τότε ενδεχομένως και να τα χάσουμε τα φυτά.
   
     Κυριότεροι εχθροί των κωνοφόρων είναι η ξηρασία το καλοκαίρι και ο μύκητας του γένους  Φυτόφθορα (Phytophthora sp.).
   
     Για την ξηρασία μένει να φροντίσουμε να αυξήσουμε το πότισμα μας το καλοκαίρι σε καθημερινό και να έχουμε ήδη φροντίσει την στράγγιση του νερού που είναι ιδιαιτέρως σημαντική παράμετρος.
   
     Από την άλλη η Φυτόφθορα είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται στο ριζικό σύστημα και σύμπτωμά της στα κωνοφόρα συγκεκριμένα είναι το κάψιμο του εσωτερικού κοντά στον κορμό αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω. Αν η ζημιά δεν είναι προχωρημένη μπορεί να καταπολεμηθεί αρκει να παρατηρηθεί έγκαιρα.
   
     Εκείνο όμως που είναι σημαντικό για κάποιον ο οποίος έχει κωνοφόρα φυτά στον κήπο του είναι να αποφύγει να δημιουργήσει τις συνθήκες που ευνοεί του μύκητες (υγρασία στο φύλλωμα, τραυματισμός του κορμού σε σημεία κοντά στο έδαφος, κακή στράγγιση). Έτσι προτείνουμε:
   
     - επιλέγουμε χώμα αφράτο χρησιμοποιώντας πάντα ως μέσο στράγγισης την ελαφρόπετρα
     - ποτίζουμε αρκετά το καλοκαίρι (κάθε μέρα)
     - δεν καταβρέχουμε τα φυτά με την αίσθηση πως αυτό τους κάνει καλό ιδίως όταν ο ήλιος είναι δυνατός και η θερμοκρασία υψηλή. Μπορούμε αν θέλουμε να το κάνουμε το απόγευμα ή το βράδυ
     - αν αντιληφθούμε έγκαιρα υποψία Φυτόφθορας συμβουλευόμαστε κάποιον γεωπόνο για να ενεργήσουμε κατάλληλα
     - αποφεύγουμε να κάνουμε πληγές στα δέντρα χαμηλά στον κορμό του ή αν αυτό συμβεί φροντίζουμε να τις καλύψουμε με ειδική κόλλα για τις πληγές των δέντρων.
     - Για πρόληψη κάθε χρόνο της Φυτόφθορας προτείνουμε τις κρίσιμες περιόδους (μέσα άνοιξης – φθινόπωρο) τρεις και τρεις ψεκασμούς ανά 20 μέρες με ταυτόχρονο ριζοπότισμα με κάποιο μυκητοκτόνο κατάλληλο εναντίον της φυτόφθορας. Κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε ακόμα και αν ήδη υπάρχει προσβολή αφού όμως πρώτα καθαρίσουμε και απομακρύνουμε  τα ξερά κλαδιά από το εσωτερικό του δέντρου.