Χρήση των φυτοφαρμάκων
     
     Συμβαίνει συχνά ιδίως την περίοδο της άνοιξης τα φυτά μας να προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες κυρίως μυκητολογικής φύσεως άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο.

     Εκτός από τους μύκητες σημαντικές ζημιές στα φυτά μας κάνουν διάφορες ομάδες εντόμων με πιο γνωστή την ομάδα τις μελίγκρας. Σε κάθε περίπτωση ερχόμαστε στην θέση να αποφασίσουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο προϊόν φυτοπροστασίας η όχι.

     Παρακάτω προτείνεται μια σειρά από σκέψεις και ερωτήματα που κάνουμε ώστε να αποφασίσουμε πως αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό.
     - για τι είδους εχθρό πρόκειται και πόσο απειλιτικός είναι για τα φυτά μας.
     - πόσο μεγάλης έκτασης είναι η ζημιά.
     - ο χώρος που βρίσκεται το φυτό είναι κοινόχρηστος ή ιδιωτικός.
     - είναι φθηνότερο ένα φάρμακο από ένα καινούριο φυτό.
     - είναι σωστή η περίοδος για κάποιον ψεκασμό  (συμβουλευόμαστε γεωπόνο και μόνο).
     - κυκλοφορούν μικρά παιδιά ή κατοικίδια στο χώρο.
     - πρόκειται να ψεκάσουμε κάτι που ενδεχομένως το φάμε (π.χ καρποφόρα δεντρα ,κηπευτικά κλπ).
     - ο άνθρωπος που μας προμηθεύει ένα φάρμακο είναι γεωπόνος ή απλά εμπειροτέχνης.
     -έχουμε σίγουρα εξαντλήσει τις εναλλακτικές μεθόδους προστασίας και δεν έχουμε άλλη επιλογή.
     -το σκεύασμα που μας προτείνεται είναι σίγουρα το ελαφρύτερο αλλά ικανό για το αποτέλεσμα.

     Τα προϊόντα φυτοπροστασίας είναι πολύ σοβαρό κομμάτι που απασχολεί τις καλλιέργειες είτε των καλλωπιστικών είτε των καρποφόρων δέντρων και απαιτεί προσοχή αφού έχει να κάνει με την υγεία μας και με την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι οφείλουμε καταρχήν να συμβουλευόμαστε τον γεωπόνο της περιοχής και εκτός αυτού να διαβάζουμε τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες, να τηρούμε τις δοσολογίες που προτείνει η παραγωγός εταιρεία καθώς και να δίνουμε βάση στην ημερομηνία λήξης των φαρμάκων (συνήθως 2 χρόνια).

     Πολύ σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων ασφάλειας κατά τους ψεκασμούς (χρήση γαντιών και ειδικής μάσκας ψεκασμού) ιδίως όταν πρόκειται για χρήση εντομοκτόνων που είναι κατά τεκμήριο πιο ισχυρά και τοξικά. 
  Πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε: Η άσκοπη και αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας και επιβαρύνει πολλαπλά το εναέριο, εδαφικό και υδάτινο περιβάλλον μας.