Οδηγίες για την περιποίηση των οξύφιλων φυτών
  Μια σημαντική κατηγορία φυτών που όλοι έχουμε ή είχαμε κάποια στιγμή στα μπαλκόνια μας είναι εκείνη των οξύφιλων. Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται η γαρδένια, η καμέλια, η αζαλέα, το ροδόδεντρο, το φούλι, η ορτανσία η αουκούμπα και η μανώλια. Πρόκειται για φυτά που έχουν ,μεγάλη αισθητική αξία ,γνωστό σε όλους υπέροχο άρωμα (έστω κάποια), αλλά φαίνεται πως ο κόσμος βρίσκει δυσκολίες στην μεταχείριση τους με αποτέλεσμα να θεωρούνται δύσκολα φυτά ή φυτά που εύκολα χαλάνε και δεν διατηρούνται. Έτσι παραθέτουμε μια σειρά από συμβουλές απλές και κατανοητές που αφορούν σε αυτήν την κατηγορία των φυτών και που θα βελτιώσουν την σχέση του κόσμου με αυτά.
   
  Χρησιμοποιούμε πάντα χώμα κατάλληλο για αυτήν την κατηγορία φυτών το οποίο είναι χώμα χαμηλής οξύτητας (ph 4,5-5,5) – εξ ου και ο χαρακτηρισμός των φυτών ως οξύφιλα- ζητώντας το ειδικά από τα διάφορα καταστήματα με σχετικά είδη κήπου. Είναι πολύ βασική αυτή η λεπτομέρεια διότι τα συγκεκριμένα φυτά τρέφονται καλύτερα σε αυτές τις τιμές του ph και αποφεύγονται έτσι αρκετές τροφοπενίες και κιτρινίσματα. Ενδέχεται επίσης το χώμα αυτό να μην είναι απαραίτητα το γνωστό σε όλους καστανόχωμα και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την προέλευση και για το αν όντος μας δίνει κανείς καστανόχωμα γνήσιο όπως ορίζεται στην γλώσσα των φυτών. Η αφράτη δομή και η οξύτητα του χώματος είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε.
   
  Τοποθετούμε αυτά τα φυτά σε κάποιο σημείο σκιερό ώστε να έχουν ηλιοφάνεια λίγο τις πρωινές ώρες αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα το μεσημέρι που ο ήλιος καίει ιδίως το καλοκαίρι. Προτεινόμενα σημεία είναι τα νοτιοδυτικά του μπαλκονιού ή τα απάνεμα βόρεια.
   
  Καλύτερη εποχή για μεταφυτεύσεις είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας
   
  Τα ποτίσματα χωρίζονται ανάλογα με την εποχή. Έτσι κατά την διάρκεια του χειμώνα ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα , μέσα στη άνοιξη και το φθινόπωρο αυξάνουμε σε 2-3 φορές την εβδομάδα και το καλοκαίρι ποτίζουμε σχεδόν κάθε μέρα. Σε κάθε περίπτωση η σωστή αντιμετώπιση με το νερό είναι οι δόσεις όσο συχνές ή αραιές και να είναι , να είναι μικρές. Λίγο νερό και πιο συχνά είναι η καλύτερη συνταγή.
   
  Κατά την διάρκεια της βλάστησης ( Μάρτιος- Οκτώβρης) χορηγούμαι συστηματικά λιπάσματα μαζί με τα ποτίσματα μας γιατί οι ανάγκες σε θρέψη εκείνο το διάστημα είναι πολλαπλές. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει ειδική κατηγορία λιπασμάτων για οξύφιλα φυτά που αφενός χορηγεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο χώμα , αφ ετέρου ρυθμίζει το ph διατηρώντας το χαμηλό, για αυτό είναι σημαντικό να ζητήσουμε αυτήν την κατηγορία λιπασμάτων  για τις γαρδένιες μας και τις ορτανσίες μας.
   
  Αν στα λιπάσματα αυτά δεν περιέχεται ποσοστό σιδήρου (Fe) φροντίζουμε εξίσου συστηματικά να χορηγούμε ανά 15 μέρες σε οποιαδήποτε μορφή (χηλικός ή θειικός σίδηρος) με τα ποτίσματά μας .
   
  Η καταλληλότερη ατμόσφαιρα γύρω από τα οξύφιλα είναι όσο το δυνατό πιο υγρή. Έτσι την περίοδο άνοιξη- καλοκαίρι προτείνετε ο ψεκασμός ανά εβδομάδα με σκέτο νερό τις πρωινές ώρες.
   
  Ταυτόχρονα προτείνετε και ο ψεκασμός ανά 15 μέρες  με θερινό πολτό αραιωμένο με νερό που στοχεύει στον καθαρισμό και την γυαλάδα του φυλλώματος και στην πρόληψη των εντόμων που συγκεντρώνονται γύρω από τα νεαρά φύλλα.
   
  Στην γλάστρα πού έχουμε μεταφυτεύσει τα φυτά μας , φροντίζουμε την καλύτερη δυνατή στράγγιση της τοποθετώντας ελαφρόπετρα στο κάτω μέρος γιατί πολλές γαρδένιες εμφανίζουν φαινόμενα ασφυξίας στο ριζικό σύστημα λόγω συγκεντρωμένης υψηλής υγρασίας με αποτέλεσμα το κάψιμο των φύλλων στις άκρες.
   
  Κατά την διάρκεια του χειμώνα και μετά την μεταφύτευση όλα τα παραπάνω φυτά δέχονται και κλάδεμα υπό μορφή αραιώματος του φυλλώματος ενδυνάμωση του ριζικού συστήματος και καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και του φωτός.
   
  Στις ορτανσίες οι μεταβολές του ph στο χώμα τους ενδέχεται να επιφέρει αλλαγή στο χρώμα των άνθεων γεγονός που παρόλο μας παραξενεύει δεν πρέπει να μας ανησυχεί.